Salam...
Dah habis pun week ke-6 diUTP.Progress study almost nil.Progress rugby a bit study but team still rusty.Anyway this week end on a high note with a win in our last game and good food all weekend.Berapa score team petang tadi aku pun tak sure coz kitorg shortage of kicker sebab Tepung a.k.a Ahmad Syafwan tidak hadir.Anyway tanx untuk semua yang main.Yang main peranan pun terima kasih.
Dah masuk tahun ke-5 aku kat UTP dan senario yang common masa puasa adalah couple eat together.Makanan disediakan oleh wife (bukan wifi or macik kafe mane-mane) and hubby datang bukak mulut jer.Aku suka pemandangan nih sebab awal-awal dah try tambat hati hubby dengan masakan you all.Anyway aku kadang teringin tengok laki masak lak.Masak air,telor goreng or wat megi tak masuk dalam list masakan aku disini.Sometimes it'll add more flavour in the relation.Bukan aku jadi batu api untuk korang tukar task n responsiblities tapi just suggesting.
Balik dari match tadi memang aku penat n kebulur.Rumet aku a.k.a Mohd Izwan Ramly (dia takder adik nama Izwani kay) ajak makan kat luar tapi skuadron loi banyak ada meeting.Disebabkan penat n malas aku decide nak wat mee sup or megi pun oke.Mee die aku gune air dried noodles beli kat tesco.Honestly aku rindu nak makan bihun sup dengan laicikang dekat Sri Emas,Masjid Tanah.Maybe cuti mid sem boleh pergi kot.Anyway sup die simple jer.Memang seswai untuk guys yang nak jamu plak lover diorang.
Bahan-bahan:
2 ulas bawang merah - hiris halus
1 ulas bawang putih - hiris halus gak
1/2 boneless chicken breast - potong kiub
6 ketul bebola ikan - potong 4
1 fish cake - hiris sederhana
2/3 carrot - potong sesuka hati
2 biji telur
Minyak and garam
1 3/4 mangkuk air
3 keping air dried noodles dari Tesco Pengkalan
Methodology (cam wat experiment gak)
1- Tumis bawang sampai naik bau
2- Amik kulit dari boneless chicken tadi and masuk tumis same
3- Masukkan carrot and tunggu sampai bau naek masyuk
4- masukkan air untuk sup.klo suke banjir letak air lebih
5-masukkan ayam yang dah didadu tadi
6- after a while masukkan fish ball n fish cake yang dah siap potong
7- bila air dah menggelegak masukkan telur.
8- tambah garam secukup rasa
9- kembangkan mee dalam air panas
10- serve ikut suka korang
*boleh tambah cili api untuk lebih pedas.untuk rasa terbaik gune la penumis sup.
gambar contoh hidangan untuk aku
March 7, 2010 at 10:35 PM
weh2..nmpak sdap dowh..pekater kan, pasni ko letak resipi masak lemak ke aper..snang la aku nk blaja~hahaha..